Söta skorpor med nötter och koriander

Bakpulverskorpor




1 dl hasselnötter
1 dl sötmandlar
100 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk stött eller malen koriander
1/4 tsk salt
1 ägg
finrivet skal av 1 apelsin

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Hacka nötter och mandel grovt i en matberedare. Ta upp och lägg åt sidan.

3. Mixa ihop smör, mjöl, socker, sirap, bakpulver, vaniljsocker, koriander och salt i matberedaren. Häll över i en bunke. Rör ner ägg, nötter, mandel och apelsinskal.

4. Skär degen i fyra delar. Rulla ut till långa längder. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite.

5. Grädda längderna ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna något. Skär i cm-tjocka skivor på snedden. Lägg dem med snittytan upp.

6. Sänk ugnsvärmen till 100°C. Torka skorporna ca 35 minuter i ugnen. Låt svalna helt och förvara torrt i en burk. Servera gärna tillsammans med plommon i portvin.

källa: Buffé nr 10 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar