Biscotti

- Italienska skorpor på bakpulver och citron4 dl vetemjöl
2,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk rivet citronskal
2 st hela ägg
1 st äggula
2 dl hel oskalad mandel
1 st äggula + 1 msk vatten till pensling


1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta in äggen och äggulan lite i taget i matberedare eller för hand med slev. Degen blir ganska lös och kladdig. Sist arbetas mandeln i.

2. Dela degen i två delar. Mjöla händerna och ett bakbord eller en stor skärbräda. Rulla ut degen till ca 35 cm långa rullar.

3. Läg på en plåt med bakplåtspapper. Rör samman äggulan med vatten och pensla rullarna.

4. Jag brukar faktiskt pensla med äggvitan (+ 1 msk vatten) som blir över. Annars står jag där med två överblivna äggvitor. Jag tycker att det blir bra.

5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 min till de fått lite färg. Ta ut från ugnen och skär längderna i 1,5 cm breda sneda skivor. Sänk ugndtemp till 100 grader.

6. Torka skorporna i ugnen med luckan på glänt till de är hårda och spröda rakt genom ca 30 min. Förvara i burk med lock. Dessa skorpor ska doppas i kaffe, te, Vino Santo , sherry madeira. Akta tänderna!

Maja berättar: - Jag hoppar ofta över torkningsmomentet. Jag tycker det är gott med den lite sega konsistensen skorporna har när de har kallnat på ett galler. Lite florsocker på ser fint ut.

- Hela oskalade mandlar är det i originalreceptet. Jag hade hälften mandel och resten pistagenötter. Dessutom hade jag apelsinskal istället för citron. Det blir ofta "man tager vad man haver" när jag håller på i köket.Källa: Maja Kokaihop.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar