Runda skorpor med kardemumma


Skorpor på hjorthornssalt


150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl
2 tsk kardemummakärnor eller en msk malen kardemumma (valfritt)
1,5 dl strösocker
1 tsk hjorthornssalt (valfritt men ger knapriga skorpor)

1. Stöt kardemumman fint.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.

3. Smula ner gästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

4. Rör i salt, strösocker, hjorthornsalt samt sedan 1,3 liter mjöl.

5. Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.

7. Nu kan du välja att baka långskorpor från skivade längder eller runda skorpor från bullar.

8. Dela varje längd i 10 bitar och forma till släta bullar genom att rulla dem med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på smord bakplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper.

9. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Grädda skorpbullarna mitt i ugnen ca 10 min.

12. Låt kallna på galler utan bakduk.

13. Dela de kalla bullarna med gaffel.

14. Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar
med snittytan uppåt.

15. Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Akta så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 3-4 timmar med ugnsluckan på glänt.

16. Förvara skorporna luftätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.

17. Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar