0,5 l mjölk
25 g jäst
1/2 msk salt
3/4 dl ljus sirap
1 l grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
175 g smält smör
1. Värm mjölken tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken, salt och sirap. Rör tills jästen löst sig.
2. Rör ner grahamsmjölet, lite åt gången och fortsätt sedan att knåda. Tillsätt det smälta smöret och fortsätt att arbeta degen med vetemjölet till en fast men inte för stabbig deg. Låt jäsa 40 minuter.
3. Knåda degen och rulla den till en längd. Dela den i 20 bitar och forma bitarna till runda bullar. Låt dem jäsa i 15 minuter.
4. Grädda bullarna i 225 grader, ca 10-12 minuter. Ta ut bullarna och öppna dem på mitten med en gaffel. Öka ugnstemperaturen till 250 grader och låt skorporna få färg, passa dem noga.
Torka sedan skorporna i 75-100 graders ugnsvärme, 2-3 timmar. Farmor brukade låta dem stå kvar även medan ugnen svalnade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar